Klubbens historia

I januari 1999 genomförde vi en av Sveriges största ungdomstävlingar genom tiderna med över 200 starter. Detta såg vi som ett kick-off för Kungsbackas första fäktklubb! Och år 2002 arragerade vi Nordiska Mästerskapen för florett 26-27/1 i Aranäshallen med nästan 300 starter

Under våren 1999 arbetade vi med att bygga upp klubben organisatorisk och fixa så att allt skall flyta bra när vi körde igång vår först fäktskola. Det viktigaste arbetet var att skaffa ett startkapital till klubben.

Inför hösten 1999 hade vi fått in 15 sponsorer som hjälpte oss med ekonomiska medel så att vi kunde köpa 15 stycken kompletta träningsutrustningar.

Den 2 Augusti gick startskottet för den första fäktskolan i Kungsbacka. När vi anmälde vårt intresse för att genomföra en sommaraktivitet med KBA-Fritid hade vi räknat med att kanske kunna köra igång en eller max två grupper á 15 fäktare.

Sådant blev dock inte gensvaret. Redan efter några dagar märkte vi att det inte skulle räcka med en grupp så vi fick utöka med två extra grupper. Tyvärr räckte inte det som åtgärd, för platserna fylldes snabbt på och redan innan skolavslutningen var alla grupper fulla.

Detta blev dock inte något hinder för den som vill testa på fäktning. För du skall veta att vi gör allt för att alla skall få vara med. Våra tränare försöker så gott som de kan hinna med så många som möjligt utan att kvalitén på fäktskolan skall sjunka.

Det har nu gått drygt 5 år sedan första fäktskolan och vi har haft många efter startskottet. Under dessa 5 år har vi haft dryga 500 fäktare i våra som genomgått vår fäktskola.

I dag finns grupper med Elflorett-fäktare, grupper med manuell florett, grupper med Värja och en grupp med motionsvärja i vårt program.
Vårt motto från NOLL till 200 på mindre än två år har lyckats.
Nyåret 2001 flyttade KF99 in i egna lokaler på Lilla Verkstadsgata 7.
7 fasta pister och 450kvm i lokaler hyrda av Harry Sjögren ger oss en av sveriges finaste fäktlokal.

2005 anställde vi Adrian Pop på heltid!

Klubben grundare var Johan och Roger Skårbratt, där Johan stod för det fäktmässiga och Roger för adminstration.

Johan utbildade sig till fäkttränare under 1997-98 då han fortfarande var medlem i GFK.

Roger var kassör i GFK under nästan 10år innan KF99 bildades.

Tränare historik

Sedan klubben startades har många hjälp klubben som tränare. Här är en historisk beskrivning.

Johan Skårbratt var den tränare som startade klubben 1999 och var klubbens huvudtränare fram till sommaren 2003.

Martin Magnusson, Christian Ferrera, Martin Roth florettränare från Göteborg hjälpte till under 1999-2001 som tränare.

Jonas Mattisson och Victoria Uddh ansvarade för lördagsträningen i flera år fram till år 2004.

Vladimir Jouferov kom till klubben år 2000 och har sedan dess tränat våra florettfäktare. Men från och med hösten 2005 även värjtränare.

Under 2003-2004 utbildades flera av våra fäktare till steg1-3 nivå. :                              Jens Wikenbirg, Kim van Vossel, Richard Landén, Philip von Platen, Victor von Platen, Elin Brännström, Emma Väggö, Olivia Hägglöv och Anna Landén.

Månadens Unga Ledare i mars 2004: Johan Skårbratt – Kungsbacka Fäktklubb!

9 Mar, 2004 | Monica Gårdström

Till årets första "Månadens Unga Ledare" utses Johan Skårbratt från Kungsbacka Fäktklubb.

Under 1997, när Johan endast var 16 år, började han utbilda sig till fäkttränare för att tre år senare starta Kungsbacka Fäktklubb. Detta tyder på en enorm framåtanda och visar att ingenting är omöjligt! Klubben tillhör nu en av de starkaste klubbarna för ungdomsfäktare och klarar sig nu bra med andra tränare när Johan arbetar som au-pair i en idrottsintresserad familj i USA.

Vi hoppas att Johan efter hemkomsten fortsätter att vara engagerad inom fäktsporten och bidrar till att ännu fler får chansen att träna och tävla för Kungsbacka Fäktklubb eller någon annan klubb i Sverige.

Till Johan skickar vi en present som uppmuntran för gott arbete inom vår sport och önskar honom lycka till i fortsättningen.

2005-10-10 11:00
Av Rskå

Uppdaterad: 20 JUL 2016 11:07
Skribent: Roger Skårbratt

KF99 - fäktning för alla!

Kungsbacka Fäktklubb bildades 1999 av Roger Skårbratt. Vi blev snabbt en av Sveriges mest framgångsrika ungdomsklubbar och klubbens fäktare är ständigt med i toppen och levererar framskjutna placeringar. Fäktning är en olympisk sport som varit en tävlingsgren i alla olympiader!

Vill du prova på fäktning?  Fäktning är för alla, barn som vuxen. Vi har något för alla målgrupper: nybörjargrupper för barn och vuxna, fortsättningsgrupper, motionsfäktning och om du vill satsa på tävlingsfäktning.

Vår huvudtränare är Philip von Platen gemensamt med Emma Wertsén och ungdomstränare. Philip emottog 2016 års ledarstipendium från Kungsbacka kommun och är en erfaren fäktare både nationellt och internationellt. Emma Wertsén är ett känt namn i fäktvärlden med en silvermedalj i VM 2015 och tvåfaldig OS-deltagare.

Börja med fäktning nu!

För mer information maila till: This is a mailto link

Följ KF99 på Facebook!

Svenska spel logo